Дія
алкогольних напоїв та способи їх отримання відомі людству ще з біблійних часів.
Відповідно до Старого Заповіту, Ной випадково випив перебродивший фруктовий сік
і сп'янів. Після цього випадку культура виноробства розвивалася, а рецептура
спиртних напоїв стала дуже різноманітною.
Отримання
спирту в чистому вигляді засноване на процесі дистиляції. Вчені припускають, що
ідея хімічної дистиляції рідин виникла ще в I тисячолітті до н.е. Вперше процес
дистиляції описав Аристотель (384-320 рр. До н.е.). Вдосконаленням техніки перегонки
займалися багато алхіміків
того часу, які вважали, що шляхом дистиляції їм вдалося виділити душу вина,
завдяки чому продукт дистиляції і був названий «дух вина» (від латинського «spiritus vini»). Від цієї назви і пішов широко поширений сьогодні термін
«спирт».
Процес
отримання спирту був відкритий в різних регіонах земної кулі практично
одночасно. У 1334 році лікар-алхімік з Провансу Арно де Вілльгер (Франція)
вперше отримав винний спирт з виноградного вина і вважав його цілющим засобом.
А в 1360 році деякі французькі та італійські монастирі виробляли винний спирт
під назвою «aquavitae»
- «вода життя». У 1386 році завдяки генуезьким купцям спирт дістався і до
Москви.
Виробництво
етилового спирту було розпочато в Європі після винаходу в Італії, в XI столітті дистилляційного апарату. Кілька століть етиловий
спирт майже не застосовували в чистому вигляді, хіба що в лабораторіях
алхіміків. Але в 1525 році знаменитий Парацельс помітив, що ефір, що виходить
при нагріванні спирту з сірчаною кислотою, володіє снодійною дією. Він описав свій досвід з
домашніми птахами. А 17 жовтня 1846 року хірург Варрен приспав ефіром першого
пацієнта.
Поступово
спирт розділився на харчовий
та технічний, що отримується шляхом розщеплення деревних відходів. В Англії
технічний спирт був звільнений від підвищених податків на продаж, так як
ринкова вартість спиртних напоїв окупала державні збори, а ось лікарям і
промисловцям така вартість була не під силу. Для запобігання харчового вживання
токсичного промислового спирту його змішували з метанолом і іншими неприємними
на запах добавками.
Згодом
спирт отримав миттєве поширення в медицині в зв'язку з постійними війнами. У
1913 році на території колишнього СРСР було зафіксовано близько 2400 заводів,
які виробляли в основному горілку і вино. Пізніше відбулося відокремлення виробництв спирту і
горілки.
З початком Першої світової війни виробництво горілки фактично припинилося, вироблення спирту так само знизилося. Виробництво почало відновлюватися лише в 1925-1926 роках. Грандіозне відновлення промисловості було розпочато в 1947 році, почали інтенсивно застосовувати нові науково-технічні технології та досягнення. У 1965 році працювало 428 заводів з річним випуском 127,8 млн. дал спирту(декалітрів). У 1975 році випуск спирту зріс до 188,1 млн. дал. Через що збільшився випуск напоїв з меншою міцністю, витрата спирту в лікеро-горілчаної промисловості впала.
З початком Першої світової війни виробництво горілки фактично припинилося, вироблення спирту так само знизилося. Виробництво почало відновлюватися лише в 1925-1926 роках. Грандіозне відновлення промисловості було розпочато в 1947 році, почали інтенсивно застосовувати нові науково-технічні технології та досягнення. У 1965 році працювало 428 заводів з річним випуском 127,8 млн. дал спирту(декалітрів). У 1975 році випуск спирту зріс до 188,1 млн. дал. Через що збільшився випуск напоїв з меншою міцністю, витрата спирту в лікеро-горілчаної промисловості впала.
В
даний час, спиртова промисловість, являє собою одну з найпоширеніших і найбільш розвинених
галузей.
Немає коментарів:
Дописати коментар