Виробництво спирту складається з декількох етапів,
виконувати які потрібно обов'язково в послідовному порядку. Для отримання
чистого етилового спирту (більше 40%), необхідний перегін і очищення вихідної
сировини. Основною перевагою даної технології є відсутність значних інвестицій
на придбання обладнання і різноманіття вихідної сировини.
Технологія отримання спирту включає в себе наступні
етапи:
підготовка сировини;
розварювання зерна водою;
охолодження і оцукровування;
зброджування;
відгін спирту;
ректифікація.
Як зерна можуть бути використані ячмінь, жито, овес та
інші зернові. Не допускається затхлий і пліснявий запахи. Суворої регламентації
зерна, яке буде піддано розварювання, не існує. Рекомендується вибирати
сировину з вологістю до 17% і невеликої засміченістю. Зерно очищають від пилу,
землі, дрібних каменів, насіння бур'янів та інших сторонніх домішок. Далі його
відокремлюють на повітряно-ситовому сепараторі.
Повітряно-ситовоий сепаратор
Дрібні металеві домішки підлягають видаленню за допомогою
магнітних сепараторів.
Магнітний сепаратор для виробництва спирту
Розварювання зерна відбувається з метою руйнування його клітинних стінок. В результаті цього крохмаль вивільнюється і переходить у розчинну форму. У такому стані він набагато легше оцукровується ферментами.
Зерно обробляється паром при надмірному тиску 500 кПа. Коли розварена маса
виходить з варильного апарату, зниження тиску призводить до утворення пари.
Подібне збільшення в обсязі розриває клітинні стінки і
перетворює зерно в однорідну масу. На сьогоднішній день розварювання крохмалевмісчуючої
сировини виробляють одним з трьох способів: періодичним, напівбеззупинним або
безперервним. Найбільшу популярність отримав безперервний метод. Температура
разварювання становить 172 ° С, а тривалість варіння близько 4 хвилин. Для
отримання більш якісного результату вихідну сировину рекомендується
подрібнювати.
Сам процес розварювання включає операції:
Суворе дозування зерна і води;
Нагрівання замісу до температури варіння;
Витримка маси при заданій температурі.
Подрібнене зерно слід змішати з водою в кількості 3 літри
на 1 кг. зерна. Зерновий заміс нагрівається парою (75 ° С) і подається насосом
в контактний отвір установки. Саме тут відбувається миттєвий нагрів до
температури 100 ° С. Після цього підігрітий заміс поміщається в варильний
апарат.
В процесі оцукрювання в охолоджену масу додають солодове
молоко для розщеплення крохмалю. Активна хімічна взаємодія призводить до того,
що продукт стає абсолютно придатним для подальшого процесу зброджування. В
результаті виходить сусло, яке містить 18% сухого цукру з кислотністю 0,3 град.
Коли з маси робиться проба на йод, то забарвлення сусла повинен залишатися
незмінним.
Зброджування сусла починається при введенні в оцукровану
масу виробничих дріжджів. Мальтоза розщеплюється до глюкози, яка в свою чергу
зброжується в спирт і диоксид вуглецю. Також починають утворюватися вторинні
продукти бродіння (ефірні кислоти і т.д.). Даний процес повинен проходити в
закритому бродильній установці, яка допоможе запобігти втратам спирту і
виділення диоксиду вуглецю в виробничий цех.
Бродильна ємність
Вирізняється в процесі бродіння диоксид вуглецю і пари
спирту з бродильної установки надходять у спеціальні відсіки, де відбувається
відділення водно-спиртової рідини і диоксиду вуглецю. Вміст етилового спирту в
бражці має дорівнювати до 9,5 об.%.
Далі приступають до відгону спирту з бражки і його
ректифікації. Спирт починає виділятися з бражки в результаті кипіння при різних
температурах. Сам механізм перегонки заснований на наступній закономірності:
спирту і воді властиві різні температури кипіння (вода - 100 градусів, спирт -
78 ° С). Виділений пар починає конденсуватися і збиратися в окрему ємність.
Очищення спирту від домішок виробляють на ректифікаційної установки.
Ректифікаційна установка
При підігріванні браги до 90 ° С пари починають
підніматися по колоні в конденсатор, де вони повністю охолоджуються. Після
цього чистий спирт надходить в спеціалізовану колону, маючи фортецю 50-55 об.%
Немає коментарів:
Дописати коментар